Resepi KARI IKAN MAMAK STAIL versi anak dara..

WAHH..lama betol x update blog.haha.. Almaklumlah busy memanjang..Busy dengan urusan dunia lah katakan.. Sebenarnya banyak benda nak di cerita cuma tak ter cerita je.. Kali ni nk share resepi je lah.
Resepi ni saya try try sendiri je..
KARI IKAN MAMAK STAIL versi anak dara..


Kalau nak diikutkan, orang masak kari mesti pakai santan kan? Nak nak pulak kari versi melayu, tapi kari mamak/ india ni diorang masak xpakai santan. Cara saya masak simple je sbb xberapa suka pakai rempah2 seperti yg selalu mak mak kita buat. Saya xpakai jintan manis, jintan putih, bunga cengkih, 
kayu manis semua x pakai..hehe..

Resepi ni utk makan 4 org. Hari tu saya buat utk makan 2 org, tapi kitorang makan utk tghari dan malam sekali.hehe

p/s;saya tukang masak amatur lagi.Masak utk diri sendiri, kawan2 dan family je.Maybe x terer cam akak2 dan mok cik2 kat luar sana tu..huhu


Bahan-bahan blender :
*4/5 ulas bawang merah
*4/5 ulas bawang putih
*1 genggam cili kering(setiap 1 cili tu sy belah tengah utk buang biji2. sebab saya xsuka kalau ada banyak biji2 tu..)

Bahan lain:
*Ikan (Nak sedap pakai ikan merah.saya pakai ikan yang spesies sama dgn ikan merah gak.tp tak tahu nama ikan tu...kuang kuang kuang :p )
*Bendi
*Tomato
*Serbuk kari 2 paket kecil (saya pakai adabi &babas)

Cara-caranya:
1- Bersihkan cili kering,rendam sekejap dan rebuskan dalam air yg telah mendidih.(utk buang pedas yg over dan utk cili cepat masak).Rebus lebih kurang 2/3 minit.Toskan.
**

2-Bersihkan bawang merah dan bawang putih, blender bersama cili kering tadi.Jgn lupa masukkan sedikit air.
**

3-Panaskan minyak dalam kuali/periuk.
**

4-Tumis bahan2 yg telah diblender sampai pecah minyak. Minyak mesti cukup supaya bahan2 tu cepat masak dan pecah minyak. Klau tengok bahan2 tumis macam kering sbb xcukup miynak, tambah lagi sikit minyak(pndai2 ejas sendiri). Agak2 dalam 10 minit sampai bahan2 tu dah masak dan pecah minyak(kaler dia pun akan berubah.lebih pekat)
**

5-Masukkan secawan air dan kacau.
**

6-Bancuh serbuk kari dalam mangkuk dengan sedikit air.Buat dia jadi paste.(saya pakai 1 setengah je serbuk kari tu)
**

7-Masukkan paste kari dalam kuali dan kacau hingga serbuk kari sebati dan masak.Lebih kurang 6-10 minit.
**

8-Masukkan ikan yg telah dibersihkan dan gaul2 supaya bahan2 sebati dengan ikan.
**

9-Masukkan air asam jawa sedikit(kira2 1/2 sudu asam jawa yg telah dicairkan bersama sedikit air )
**

10-Masukkan air selebihnya sehingga ikan tenggelam.Kacau2 sikit sambil masukkan lah garam 
secukup rasa.
**

11-Tunggu hingga  ikan masak. Kalau tengok kuah dah mendidih dan meredak tu tandanya ikan dah masak lah. Kalau nak cepat masak, tutup periuk atau kuali dengan penutup(Tapi jgn leka sudah takut kering pulak kuahnya)
**

12-Bila kuahnya dah mendidih, saya suka slowkan api supaya kuah xkering.hehe.(time ni blh la rasa kuah tu ckup masin ke tak,cukup masam ke tak. Klau xckup masin tambah garamlah) 
**

13-Pastu bolehlah masukkan bendi yang dah dibersihkan dan dipotong kepala bahagian atas dan ekor pun saya suka potong sikit.nampak cantek dan senonoh sikit sayur kita.hehe
**

14-Tutup balik penutup, besarkan api. Tggu hingga bendi hampir masak.
**

15-Kalau xpandai tgk, ambik garpu, cucuk bendi tu.Kalau dah lembut dan garpu blh tembus kira ok lah tu.(Jgn sampai bendi terlebih lembik sudah.xsedap nanti)
**

16-Masukkan tomato yg dah dibersihkan dan dipotong 6. Nak potong 4 pun boleh.
**

17-Tggu tomato lembik dan masak sikit.Jangan lama sangat sebab nanti tomato hancur.
**

18-Bila tomato dah masak, bolehlah tutup api.
**

19-Sedia untuk dihidang dan bolehlah melantak dengan nasi..hehe












Bau dia mmg perghhhhhhh...Roomate cakap sedap. Saya bagi mak cik tuan stall yg tempt saya kerja part time tu try. Dia pun ckp sedap!!

Alhamdulillah..Kenyang makan kari buatan sendiri..Puas hati sangat..hehe..
Menjadi gak first try buat kari tak guna santan..hehe

Kepada yg membaca, selamat mencuba..!!!


No comments:

Post a Comment

Tiny Rainbow