Bubur jagung? Eh! Pengat pisang laa

I really like to eat and that's why I like to cook..
Saya tak expert, tak terer, sebab saya masih belajar memasak..

Entri kali ni nak share resepi lah..hehe

Haritu kawan cakap teringin nak makan bubur jagung, Dia macam nak minta tlg masakkan untuk dia sebab dia stay kolej xboleh masak dalam bilik.(kesian) So, sbg kawan yg stay luar kolej ni blh la masak utk dia. Tapi time masak haritu time hujung minggu, xsempat nak hantar kat dia pun sebab rumah sewa jauh sikit dari u. Yang kelakarnya, otw nak buat bubur jagung tu tiba2 resepi bertukar menjadi pengat pisang tp dalam pengat tu still ada la jagungnya.haha.. Tetiba ter'invent' resepi baru.Sebab tu lah tajuk entri ni cam pelik sikit.haha


Apa pun namanya, rasanya mmg sedap perghhhhhh...haha..xcaya? try lah..


Bahan-bahan: 
1)Jagung dalam tin
2)Santan
3)Pisang yang dah masak.bukan pisang yg hijau atau putik lagi..hehe
4)Gula kasar
5)Gula melaka/Gula Apong(saya pakai gula apong sebab kat Sarawak gula apong ni mmg femes.Dia sama cam gula melaka, tapi dlm bentuk cecair.)
6)Air dan garam
7) Sagu (tak nak pakai pun xpe)


Cara-caranya:
1) Rendam biji sagu dalam air (dalam mangkuk)

2) Didihkan santan. Kalau pakai santan pekat, tambah air sikit. Tengok lah kepekatan tu ikut citarasa korang. Kalau saya buat - santan 1 cawan, air 2 cawan.

3)Bila santan dah mendidih, masukkan jagung dalam tin tu dgn air2 dia sekali, barulah rasanya nanti powerrr..

4)Lepas masukkan jagung, terus masukkan gula kasar yg putih tu dalam 3,4 sudu

5)Masukkan gula melaka setengah keping. Kalau suka manis, masuk lah lebih sikit. Saya pakai gula apong, 2/3 senduk saya letak.Sebab gula apong xsemanis gula melaka.

6)Bila kuah dia dah macam meredak berbuih, dan menggelak sikit2, masukkan je terus pisang yg telah dipotong kecik2(tp jgn potong kecik sgt, nnt pisang cepat hancur lak)

7)Masukkan garam sikit je. 1/2 cubit gitu.

8)Kacau2 lah dia sampai korang tgk pisang tu dah mula lembik.

9) Test power dgn merasa kuah dia, Ambik sudu, rasalah manis ke x. Kalau korang xpuas hati, pandai2lah tambah gula melaka. hehe

10)Last sekali trus masukkan sagu td. Sagu tu kan  dah direndam awal2 sebab nk bg dia kembang.(mak yg ckp.hehe)

11)Kacau kejap je, bg sagu mandi manda jap terus tutup api.

12) Bolehlah makan..hehe..



Taraa!! Dah siap. Ni lah rupa dia..



The making of..





Ada org cakap sejuk2 pun sodap. so saya pun letak lah ais.haha..memang perghhh..

Sebenarnya mmg nak buat bubur jagung, otw tgh masak tu tiba2 ternampak pisang. Dah lama jugak xmakan pengat pisang, apa lagi terus potong pisang tu dan masukkan je..hehe

Sebab cara buat bubur jagung dgn pengat pisang ni xjauh bezanya..Bahan pun sama. Tapi biasa org buat pengat pisang xletak jagung & sagu. Tapi kalau letak pun sedap jgk..


Ok dah selesai resepi..Boleh lah cuba..Senang je kan..

Tiny Rainbow